Bands

 

 

Ian Stephenson: Modulate
05/10 kl. 20.00, CasaV58

Ian Stephenson er en af Englands mest spændende og alsidige musikere, kendt som både guitarist og melodeonspiller i innovative folkbands såsom Baltic Crossing, Andy May Trio og KAN. Dette års festival er en unik chance for at høre Ian Stephensons nye solo performance ”Modulate”, der baserer sig på hans anmelderoste soloalbum ”Line Up” fra 2011. Albummet bærer præg af hans arbejde med den nordiske folkemusik og indeholder gæsteoptrædener fra flere prominente svenske og finske folkemusikere.

 

Spöket i Köket
04/10 kl. 21.00, Atlas

Svensk/dansk/belgiske Spöket i Köket et sandt overflødighedshorn af fyrig, fængende og formidabel folk! Med en sindrig blanding af traditionelle folk-instrumenter som violin, fløjte, mandolin og harmonika, serveret på et sprødt leje af klaver, guitar og kontrabas, generøst krydret med saxofoner, trompet og trækbasun har dette ti mand høje orkester et helt unikt og powerfuldt udtryk, som bevæger sig i grænselandet mellem traditionel folkemusik og moderne bigbandmusik. Repertoiret er et smagfuldt opkog af ny og gammel vise- og spillemandsmusik fra både Sverige, Danmark, Norge, De Britiske Øer og ikke mindst fra Canadas provinser.

 

 

Vesselil
05/10 kl. 20.00, CasaV58

Vesselil er en dansk strygetrio med kontemporær folkemusik på programmet.Besætningen udgøres af violin, bratsch og cello, hvor endvidere sangen har en central rolle i musikken. De tre unge musikere vægter det personlige udtryk højt og sætter et unikt præg på den nordiske folkemusiktradition. De har gravet i mulden af den nordiske sangskat, ført den til nutiden og flettet den sammen med egne kompositioner og improvisatoriske elementer. I glimt høres tilmed strejf fra varmere himmelstrøg i deres intense og delikate samspil.

Elisabeth Dichmann - violin, sang
Clara Tesch - violin, bratsch, sang
Maja Aarøe Freese - femstrenget cello, sang

 

 

Mia Guldhammer & Morten Alfred Høirup
29/09 kl. 12.00, Musikhusets Foyer

Mia Guldhammer og Morten Alfred Høirup byder på en aften med fantastiske sange af mange forskellige slags og fra mange forskellige perioder. Der er sange om flotte og eventyrlystne søfolk, soldater og kongesønner, og om dejlige og forelskede sømandsenker, bondepiger og elverdronninger. Nogle af dem kan du helt sikkert synge med på, og nogle af dem hører du måske for første gang, men vedkommende det er de alle sammen, selvom nogle af dem er flere hundrede år gamle.

Mia Guldhammer – sang og shruti box
Morten Alfred Høirup – akustisk guitar og sang

 

 

Solsort
04/10 kl. 20.00, Gyngen Vesterallé 8

Solsort er den DMA Folk-nominerede sanger og sangskriver Betina Følleslevs, der henter inspirationen til sangene i den nordiske vise- og folketradition. Hun udgav debut albummet ”Jeg husker det hele, jeg husker ingenting” i januar 2017, og flere af sangene er skrevet i samarbejde med nordiske og danske folkemusikere. Solsort lader sig forføre, forelske og fortrylle af denne omfattende inspirationskilde og sangskat - såvel i lyd og komposition som i stemning og tekst. Resultatet er en spændende kombination af poetisk blålig-kølig nordisk tone tilsat en melodisk varmende popkant.

Arrangeret i samarbejde med Aarhus Sangskriver Værksted

Foto: Caspar Nørgaard

 

Sylfide: BLÅT LYS
1/10 kl. 20.00, Radar

Bandet Sylfide står bag denne unikke koncertinstallation, som tager udgangspunkt balformatet, den traditionelle brugsform for den nordiske folkemusik, samt den moderne koncertform. BLÅT LYS sætter folkedansen inden i en nærmest futuristisk ramme, der på magisk vis fremhæver omdrejningerne i de nordiske pardanse. Brug af LED-lys i kostumer og scenografi gør koncertinstallationen til en helhedsoplevelse, der stemningsfuldt forener tradition og ny original musik. Lydbilledet udgøres af sfærisk harpe, violin, melodisk bas og klaver, der tilføjes dansant dansk lyrik.

Helene Tungelund - vokal og keltisk harpe
Jonathan Fjord - tangenter
Emil Nielsen – bas
Jonas Clausen - violin
Ane Drewsen – dans
Marie-Louise Schelde Handberg - dans
Kostumedesign – Aviaja Lidsmoes

 

Foto: Annette Franseska Mortensen

 

Jydsk på Næsen
03/10 kl. 20.00, Gyngen Vesterallé 8
samt 06/10 kl. 10.30, Åbyhøj Kirke

Jydsk på Næsen blev dannet i 1979, og har været aktiv lige siden. Nu, efter 40 år, 1 LP, 2 kassettebånd, 5 CD’er og utallige koncerter og baller, er de klar til at fejre deres musikalske jubilæum. Landets ældste aktive folkemusikorkester har mod på meget mere, og det vil publikum kunne opleve til denne jubilæumskoncert. Hovedparten af repertoiret er numre skrevet af gruppens medlemmer. Mange af numrene er blevet ørehængere inden for spillemandsmusikken og bliver spillet ivrigt af spillemandsgrupper både indenfor og udenfor landets grænser. Med Spillemandsmessen, som er en gudstjeneste iklædt spillemandsmusik, har Jydsk på Næsen bidraget til at skabe interesse for spillemandsmusikken langt ud over de traditionelle folkedanse- og spillemandskredse. Opførelsen under dette års festival er nummer 150 for orkesteret!

Poul Erik Skakke – kontrabas
Ivan Damgaard - violin og mandolin
Michael Sommer - violin og bratsch
Jesper Vinther Petersen - harmonika

 

Musikgudstjeneste med Jensen, Bugge & Høirup
06/10 kl. 13.00, Lukaskirken

For første gange nogensinde deltager Skt. Lukas Kirke i Aarhus Folk Festival med en folkemusikgudstjeneste. Trioen Jensen, Bugge og Høirup styrer de musikalske løjer i en gudstjeneste, hvor spilleglæde og livsglæde står i centrum. Alle er velkomne til at tage et instrument med og fra siddepladser rundt omkring I kirkerummet, og tilslutte sig trioen på fællessangen. Om formiddagen vil trioen gennemgå gudstjenestens repertoire med alle der har lyst til at kende melodierne på forhånd. Blad- og gehørspil er muligt.

 

 

Kom folk: DANS 2019
Spillemandslauget Østjyderne inviterer til bal
28/09 kl. 19.30, Stakladen

Det 30-mands store spillemandslaug som i 41 år har spillet dansk og nordisk spillemandsmusik, inviterer igen i år til folkfestivalens åbningsbal. Stakladen er rammen om en aften, hvor danselysten og glæden ved den dansk / nordiske folkemusik og dans er i højsædet. Her er plads til alle: unge /gamle, begyndere /garvede, foreningsdansere og folk fra gaden.

Til ballet kan opleves cremen af dansk dansevenlig folkemusik, Kongsted, Thorhauge og Nielsen samt Floating Sofa Quartet.

 

 

Bal med Kongsted, Thorhauge og Nielsen
28/09 kl. 19.30, Stakladen

Traditionelt, men alligevel nyt. Ungt, men med stor respekt for det gamle. En trio af unge, jyske folkemusikere, der er med til at løfte den traditionelle nordiske stil ind i det 21. århundrede. Kongsted, Thorhauge og Nielsen spiller både egne kompositioner og mere traditionelle toner, som altid har fået en ny fortolkning, men på en nænsom og alligevel personlig måde, så ingen er i tvivl om, at gruppen står med ét ben solidt i historien og ét ben i nutiden. Trioen giver musikken et pift af poppede harmonier, ren energi og et råt swing – uden at miste respekten for rødderne.

Christoffer Thorhauge Dam – violin
Jonas Kongsted – violin
Rasmus Nielsen - klaver

 

Bal med Floating Sofa Quartet
28/09 kl. 19.30, Stakladen

Med en unik kombination af instrumenter spiller kvartetten håndgjort musik med duft af duggede fyrretræer, salt havluft og friskbrygget kaffe. Repertoiret er en spændende blanding af egne kompositioner og traditionel musik fra musikernes hjemlande. Blid musik og festlige dansemelodier bliver fremført med spændende harmonier, intensitet, humor og den varme lyd af træinstrumenter.

Mads Kjøller-Henningsen - Træfløjte og svenske sækkepiber
Leija Lautamaja  - 2-, 5-radet harmonika, harmonium
Clara Tesch  - Violin
Malte Zeberg – Kontrabas

 

Danseworkshop med Annelene & Nathasja
28/09 kl. 14.00 – 17.00, Richard Mortensen Stuen (Stakladen)

Workshoppen på dette års Kom folk: DANS handler om nordiske danse. Denne gang særligt finsk polka og slängpolska. Finland har sin helt egen polkatradition både musikalsk og dansemæssigt. Så hvordan danser man en finsk polka? Lær det her. Underviserne er Annelene & Nathasja som er to folkemusikstuderende fra konservatoriet i Esbjerg, der begge er opvokset med folkemusik og dans som en naturlig del af hverdagen. Begge har de talrige erfaringer med at spille til dans, selv at danse og undervise i dans. Et mange årigt venskab har dannet grundlag for samarbejdet, hvor de to kvinders viden og kunnen komplimenterer hinanden på en helt enestående måde.

 

 

 

Maltexpressen på Latinerkvarterets høstmarked
28/09 kl. 11.00, Pustervig Torv

Maltekspressen har i 25 år været medvirkende til at fastholde den danske spillemandstradition. Vi spiller 10 - 12 koncerter om året ved festivaler - Skagen, Tønder, Strib -kulturarrangementer, offentlige koncerter etc.
Udgangspunktet er dansk spillemandsmusik, suppleret med numre fra Sverige, Grønland og USA – gerne serveret i utraditionelle arrangementer, krydret med anekdoter og muntre, delvis sandfærdige historier.

Jan Dehlholm – Violin
Poul Mogensen - Violin, harmonika
Aage Grønberg - Guitar, mandola, stortromme
Søren Boesen - Bas og blæs

 

 

Peter Abrahamsen: Salmer og viser i kirken
01/10 19.30, Åbyhøj Kirke

Peter Abrahamsen har en lang karriere bag sig indenfor musikbranchen som både sanger, sanger-skriver, pladeproducer og igangsætter. Har en stor interesse og viden om countrymusik, men fokuserer også på de mere tænksomme sange og salmer, som vore danske digtere Aarestrup, Grundtvig og Ingemann rummer.

Peter Abrahamsen – sang og guitar
Torben Kjær – klaver

Arrangeret af Åbyhøj Kulturuge

 

Ruben Hansen Singers
30/09 kl. 19.00, Elværket Åbyhøj

Det bliver festligt når Ruben Hansen Singers vender tilbage til der hvor det hele startede i Åbyhøj 1969. Siden er der blevet sunget mange sange, fortalt mange røver historier og denne koncert bliver ingen undtagelse! Blandt de lokale helte kan nævnes:
Ole Skrald: Skraldemand, frisør og landskabsfotograf. Lærte "Hello Dolly" på guitar i 1964.


Freddy Dencker: Selvbestaltet skatteordfører for VS - havde i 1984 den skøre idé at alle kinesere skulle have en kongfu-is i julegave.
Johan "Josser" Herold: Jublede da han første gang fik renter på sin børneopsparing. "Det var lykken...!"

Arrangeret af Åbyhøj Kulturuge

 

 

Folkemusik for kor
29/09 kl. 12.00, Musikhusets Foyer

Aarhus Folkemusikkor synger folkemusik fra den danske og nordiske skat af folkemusik med kraft og glæde. Koret varmer op for to af Danmarks mest garvede fortolkere af folkesange, nemlig Mia Guldhammer og Morten Alfred Høirup, og sammen skaber de en koncert fuld af nordiske toner og historiefortælling.

 

 

Ian Stephenson: Modulate
05/10 kl. 20.00, CasaV58

Ian Stephenson er en af Englands mest spændende og alsidige musikere, kendt som både guitarist og melodeonspiller i innovative folkbands såsom Baltic Crossing, Andy May Trio og KAN. Dette års festival er en unik chance for at høre Ian Stephensons nye solo performance ”Modulate”, der baserer sig på hans anmelderoste soloalbum ”Line Up” fra 2011. Albummet bærer præg af hans arbejde med den nordiske folkemusik og indeholder gæsteoptrædener fra flere prominente svenske og finske folkemusikere.

Spöket i Köket
04/10 kl. 21.00, Atlas

Svensk/dansk/belgiske Spöket i Köket et sandt overflødighedshorn af fyrig, fængende og formidabel folk! Med en sindrig blanding af traditionelle folk-instrumenter som violin, fløjte, mandolin og harmonika, serveret på et sprødt leje af klaver, guitar og kontrabas, generøst krydret med saxofoner, trompet og trækbasun har dette ti mand høje orkester et helt unikt og powerfuldt udtryk, som bevæger sig i grænselandet mellem traditionel folkemusik og moderne bigbandmusik. Repertoiret er et smagfuldt opkog af ny og gammel vise- og spillemandsmusik fra både Sverige, Danmark, Norge, De Britiske Øer og ikke mindst fra Canadas provinser.

Vesselil
05/10 kl. 20.00, CasaV58

Vesselil er en dansk strygetrio med kontemporær folkemusik på programmet.Besætningen udgøres af violin, bratsch og cello, hvor endvidere sangen har en central rolle i musikken. De tre unge musikere vægter det personlige udtryk højt og sætter et unikt præg på den nordiske folkemusiktradition. De har gravet i mulden af den nordiske sangskat, ført den til nutiden og flettet den sammen med egne kompositioner og improvisatoriske elementer. I glimt høres tilmed strejf fra varmere himmelstrøg i deres intense og delikate samspil.
Elisabeth Dichmann - violin, sang
Clara Tesch - violin, bratsch, sang
Maja Aarøe Freese - femstrenget cello, sang

Mia Guldhammer & Morten Alfred Høirup
29/09 kl. 12.00, Musikhusets Foyer

Mia Guldhammer og Morten Alfred Høirup byder på en aften med fantastiske sange af mange forskellige slags og fra mange forskellige perioder. Der er sange om flotte og eventyrlystne søfolk, soldater og kongesønner, og om dejlige og forelskede sømandsenker, bondepiger og elverdronninger. Nogle af dem kan du helt sikkert synge med på, og nogle af dem hører du måske for første gang, men vedkommende det er de alle sammen, selvom nogle af dem er flere hundrede år gamle.
Mia Guldhammer – sang og shruti box
Morten Alfred Høirup – akustisk guitar og sang

Solsort
04/10 kl. 20.00, Gyngen Vesterallé 8

Solsort er den DMA Folk-nominerede sanger og sangskriver Betina Følleslevs, der henter inspirationen til sangene i den nordiske vise- og folketradition. Hun udgav debut albummet ”Jeg husker det hele, jeg husker ingenting” i januar 2017, og flere af sangene er skrevet i samarbejde med nordiske og danske folkemusikere. Solsort lader sig forføre, forelske og fortrylle af denne omfattende inspirationskilde og sangskat - såvel i lyd og komposition som i stemning og tekst. Resultatet er en spændende kombination af poetisk blålig-kølig nordisk tone tilsat en melodisk varmende popkant.
Arrangeret i samarbejde med Aarhus Sangskriver Værksted

Sylfide: BLÅT LYS
1/10 kl. 20.00, Radar

Bandet Sylfide står bag denne unikke koncertinstallation, som tager udgangspunkt balformatet, den traditionelle brugsform for den nordiske folkemusik, samt den moderne koncertform. BLÅT LYS sætter folkedansen inden i en nærmest futuristisk ramme, der på magisk vis fremhæver omdrejningerne i de nordiske pardanse. Brug af LED-lys i kostumer og scenografi gør koncertinstallationen til en helhedsoplevelse, der stemningsfuldt forener tradition og ny original musik. Lydbilledet udgøres af sfærisk harpe, violin, melodisk bas og klaver, der tilføjes dansant dansk lyrik.
Helene Tungelund - vokal og keltisk harpe
Jonathan Fjord - tangenter
Emil Nielsen – bas
Jonas Clausen - violin
Ane Drewsen – dans
Marie-Louise Schelde Handberg - dans
Kostumedesign – Aviaja Lidsmoes

Jydsk på Næsen
03/10 kl. 20.00, Gyngen Vesterallé 8
samt 06/10 kl. 10.30, Åbyhøj Kirke

Jydsk på Næsen blev dannet i 1979, og har været aktiv lige siden. Nu, efter 40 år, 1 LP, 2 kassettebånd, 5 CD’er og utallige koncerter og baller, er de klar til at fejre deres musikalske jubilæum. Landets ældste aktive folkemusikorkester har mod på meget mere, og det vil publikum kunne opleve til denne jubilæumskoncert. Hovedparten af repertoiret er numre skrevet af gruppens medlemmer. Mange af numrene er blevet ørehængere inden for spillemandsmusikken og bliver spillet ivrigt af spillemandsgrupper både indenfor og udenfor landets grænser. Med Spillemandsmessen, som er en gudstjeneste iklædt spillemandsmusik, har Jydsk på Næsen bidraget til at skabe interesse for spillemandsmusikken langt ud over de traditionelle folkedanse- og spillemandskredse. Opførelsen under dette års festival er nummer 150 for orkesteret!
Poul Erik Skakke – kontrabas
Ivan Damgaard - violin og mandolin
Michael Sommer - violin og bratsch
Jesper Vinther Petersen - harmonika

Musikgudstjeneste med Jensen, Bugge & Høirup
06/10 kl. 13.00, Lukaskirken

For første gange nogensinde deltager Skt. Lukas Kirke i Aarhus Folk Festival med en folkemusikgudstjeneste. Trioen Jensen, Bugge og Høirup styrer de musikalske løjer i en gudstjeneste, hvor spilleglæde og livsglæde står i centrum. Alle er velkomne til at tage et instrument med og fra siddepladser rundt omkring I kirkerummet, og tilslutte sig trioen på fællessangen. Om formiddagen vil trioen gennemgå gudstjenestens repertoire med alle der har lyst til at kende melodierne på forhånd. Blad- og gehørspil er muligt.

Kom folk: DANS 2019
Spillemandslauget Østjyderne inviterer til bal
28/09 kl. 19.30, Stakladen

Det 30-mands store spillemandslaug som i 41 år har spillet dansk og nordisk spillemandsmusik, inviterer igen i år til folkfestivalens åbningsbal. Stakladen er rammen om en aften, hvor danselysten og glæden ved den dansk / nordiske folkemusik og dans er i højsædet. Her er plads til alle: unge /gamle, begyndere /garvede, foreningsdansere og folk fra gaden. Til ballet kan opleves cremen af dansk dansevenlig folkemusik, Kongsted, Thorhauge og Nielsen samt Floating Sofa Quartet.

Bal med Kongsted, Thorhauge og Nielsen
28/09 kl. 19.30, Stakladen

Traditionelt, men alligevel nyt. Ungt, men med stor respekt for det gamle. En trio af unge, jyske folkemusikere, der er med til at løfte den traditionelle nordiske stil ind i det 21. århundrede. Kongsted, Thorhauge og Nielsen spiller både egne kompositioner og mere traditionelle toner, som altid har fået en ny fortolkning, men på en nænsom og alligevel personlig måde, så ingen er i tvivl om, at gruppen står med ét ben solidt i historien og ét ben i nutiden. Trioen giver musikken et pift af poppede harmonier, ren energi og et råt swing – uden at miste respekten for rødderne.
Christoffer Thorhauge Dam – violin
Jonas Kongsted – violin
Rasmus Nielsen - klaver

Bal med Floating Sofa Quartet
28/09 kl. 19.30, Stakladen

Med en unik kombination af instrumenter spiller kvartetten håndgjort musik med duft af duggede fyrretræer, salt havluft og friskbrygget kaffe. Repertoiret er en spændende blanding af egne kompositioner og traditionel musik fra musikernes hjemlande. Blid musik og festlige dansemelodier bliver fremført med spændende harmonier, intensitet, humor og den varme lyd af træinstrumenter.
Mads Kjøller-Henningsen - Træfløjte og svenske sækkepiber
Leija Lautamaja  - 2-, 5-radet harmonika, harmonium
Clara Tesch  - Violin
Malte Zeberg – Kontrabas

Danseworkshop med Annelene & Nathasja
28/09 kl. 14.00 – 17.00, Richard Mortensen Stuen (Stakladen)

Workshoppen på dette års Kom folk: DANS handler om nordiske danse. Denne gang særligt finsk polka og slängpolska. Finland har sin helt egen polkatradition både musikalsk og dansemæssigt. Så hvordan danser man en finsk polka? Lær det her. Underviserne er Annelene & Nathasja som er to folkemusikstuderende fra konservatoriet i Esbjerg, der begge er opvokset med folkemusik og dans som en naturlig del af hverdagen. Begge har de talrige erfaringer med at spille til dans, selv at danse og undervise i dans. Et mange årigt venskab har dannet grundlag for samarbejdet, hvor de to kvinders viden og kunnen komplimenterer hinanden på en helt enestående måde.

Maltexpressen på Latinerkvarterets høstmarked
28/09 kl. 11.00, Pustervig Torv

Maltekspressen har i 25 år været medvirkende til at fastholde den danske spillemandstradition. Vi spiller 10 - 12 koncerter om året ved festivaler - Skagen, Tønder, Strib -kulturarrangementer, offentlige koncerter etc.
Udgangspunktet er dansk spillemandsmusik, suppleret med numre fra Sverige, Grønland og USA – gerne serveret i utraditionelle arrangementer, krydret med anekdoter og muntre, delvis sandfærdige historier.
Jan Dehlholm – Violin
Poul Mogensen - Violin, harmonika
Aage Grønberg - Guitar, mandola, stortromme
Søren Boesen - Bas og blæs

Peter Abrahamsen: Salmer og viser i kirken
01/10 19.30, Åbyhøj Kirke

Peter Abrahamsen har en lang karriere bag sig indenfor musikbranchen som både sanger, sanger-skriver, pladeproducer og igangsætter. Har en stor interesse og viden om countrymusik, men fokuserer også på de mere tænksomme sange og salmer, som vore danske digtere Aarestrup, Grundtvig og Ingemann rummer.
Peter Abrahamsen – sang og guitar
Torben Kjær – klaver
Arrangeret af Åbyhøj Kulturuge

Ruben Hansen Singers
30/09 kl. 19.00, Elværket Åbyhøj

Det bliver festligt når Ruben Hansen Singers vender tilbage til der hvor det hele startede i Åbyhøj 1969. Siden er der blevet sunget mange sange, fortalt mange røver historier og denne koncert bliver ingen undtagelse! Blandt de lokale helte kan nævnes:
Ole Skrald: Skraldemand, frisør og landskabsfotograf. Lærte "Hello Dolly" på guitar i 1964.
Freddy Dencker: Selvbestaltet skatteordfører for VS - havde i 1984 den skøre idé at alle kinesere skulle have en kongfu-is i julegave.
Johan "Josser" Herold: Jublede da han første gang fik renter på sin børneopsparing. "Det var lykken...!"
Arrangeret af Åbyhøj Kulturuge

Folkemusik for kor
29/09 kl. 12.00, Musikhusets Foyer

Aarhus Folkemusikkor synger folkemusik fra den danske og nordiske skat af folkemusik med kraft og glæde. Koret varmer op for to af Danmarks mest garvede fortolkere af folkesange, nemlig Mia Guldhammer og Morten Alfred Høirup, og sammen skaber de en koncert fuld af nordiske toner og historiefortælling.